България заема 67-мо място по военна мощ в годишния  на американския уебсайт

...
България заема 67-мо място по военна мощ в годишния  на американския уебсайт
Коментари Харесай

На Балканите има една могъща армия, българската войска е на шесто място

България заема 67-мо място по военна мощност в годишния  на американския уеб страница " Global Firepower ". Класирането сравнява 142 страни спрямо общата им налична дейна военна мощ - от най-високата към най-ниската.

В продължение на 16 години Global Firepower следи от близко въоръжените сили на страните по света. Определяйки коя войска е най-силната в света, специалистите от плана употребяват над 50 критерия, вариращи от финансиране до логистика и географски характерности. В същото време, съгласно Global Firepower, с помощта на техния неповторим метод и отвод да се вземат поради нуклеарните оръжия, от позиция на бойна подготвеност, въоръжените сили даже на дребни страни са в положение да се конкурират в класацията с най-мощните армии в света.

Първи в класацията са Съединени американски щати, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Англия, Пакистан и Бразилия.

На Балканите има единствено една страна с войска от този мащаб - Турция, която заема 13-то място в света в класацията за 2022 година (падайки с 2 позиции). Естествено, в класацията на армиите на балканските страни турските въоръжени сили са преди всичко.

Второто място в региона е заето от друга страна от НАТО - Гърция, само че разликата от Турция е забележителна. Гръцките въоръжени сили са на 27-мо място в света.

Третата позиция в класацията на армиите на Балканите е заета от друга страна от НАТО - Румъния (38-мa в света). Тя ненапълно усъвършенства позицията си спрямо последната година, когато беше 41-та в света.

Четвъртото място измежду армиите на балканските страни - и 61-во в света - е заето от въоръжените сили на Сърбия, които през последната година резервираха позицията си.

Пета на Балканите по военна мощност и 62-ра в света е Хърватия.

На шесто място измежду армиите на балканските страни е българската (в международната ранглиста - 67-о).

Рейтингът Global Firepower слага на Балканите Словения, която има седмата най-силна войска в района (86-ма в света). Осма на Балканите е армията на Албания, която в международната ранглиста заема 115-то място. Следващата най-силна военна мощ на Балканите има Босна и Херцеговина, която заема 123-то място в света.

Друга балканска страна от НАТО, Черна гора, е на десето място в района, 132-то в света. Предпоследна на Балканите и 135-тa в света е Северна Македония.

На последно 12-то място в класацията за Балканите със своята 140-та позиция в света е Косово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР